dijous, 8 de setembre del 2011

Setmana Australiana. Football


Els Australians estan bojos pel football. De debò! És un país que es desviu cada cap de setmana per veure el seu esport preferit, però. Ai! Quin és l’esport preferit dels australians? Doncs depèn de la zona, però a tot arreu els hi agrada el football. I és que per football ells poden entendre fins a tres esports diferents:

Per començar tenim les Aussie Rules, que a Catalunya es coneix com a “fútbol australià”, si és que hi ha qui n’ha sentit a parlar mai, però a la zona de Victoria és l’esport rei. No els hi parlis de qualsevol altre esport que no t’entenen. Perque us en feu una idea de com va això: juguen dos equips en un camp de forma ovalada (sí, sí, un oval!) i... bé. Us deixo el vídeo.

Per cert, el Melbourne Cricket Ground té més capacitat que el camp del Barça (100.018 espectadors del MCG vs 99.354 del Camp Nou) i és el 10è estadi més gran del món i el més gran de l’hemisferi sud. Ah! I a les Aussie Rules també se les anomena footy.

Després també tenim el Rugby League, que a casa també es coneix com Rugbi a XIII. De fet, el Rugby League és l’esport més seguit a Queensland i NSW (Nova Gal·les del Sud, New South Wales, l’estat amb capital a Sydney...) fins al punt que es juga  l’State of Origin, una sèrie de tres partits entre les seleccions de Queensland (The Maroons) i de NSW (The Blues) i on es “paralitzen” Brisbane i Sydney per veure el partit. Com un Barça-Madrid, però no. A Catalunya es paralitza el país DE DEBÓ per un derbi, no com aquí.
Ah, des de fa uns anys els Primers Ministres de Nova Gales del Sud i de Queensland fan una juguesca que s’ha convertit en una institució: L’estat que perdi haurà d’hissar la bandera de l’estat guanyador durant un dia al pont emblemàtic de la ciutat (el Sydney Harbour Bridge a Sydney o l’Story Bridge a Brisbane). De moment els Queenslanders porten cinc anys seguits guanyant.
Aquí el vídeo del primer partit de tres de l’State of Origin d’aquest any

Per football també es pot entendre Rugby Union, és a dir, el Rugbi a XV de tota la vida. No hem d’oblidar que els Wallabies, la selecció absoluta de Rugby Union australiana, està entre les millors del món, juntament amb la de Nova Zelanda, la de Sud-Àfrica i les que juguen el 6 Nacions europeu. Per cert, en breu començarà el Mundial de Rugby a Nova Zelanda i aquí ja es comença a notar el furor Aussie.
I ara que estic parlant de Rugby Union he de fer una menció especial als Queensland Reds, que gràcies al meu ex-landlord ara sóc un fan més, que aquest any han guanyat el torneig de la SuperRugbi que es juguen els equips de Sud-Àfrica, Nova Zelanda i Austràlia. També he de dir que des que sé que existeix un torneig amb aquesta magnitud (i pot ser que algun dia també s’uneixi Argentina) penso que queixar-se per haver de fer un viatge a Borisov o a Kiev, Moscú o Kazan per jugar la Champions és una tonteria després de veure les distàncies que han de cobrir aquesta gent.
Va, vídeo de rigor, aquest dels Queensland Reds:


I del futbol, com en diuen? Doncs del futbol pròpiament dit del joc de donar puntades de peu a una pilota esfèrica en diuen soccer, com els ianquis. Toca’t els collons.

Per cert, abans he dit tot això, però realment, l’esport que triomfa a tota Austràlia des del cap York fins a Tasmània i de Byron Bay fins a Perth és el criquet per l’estiu. Torna’t a tocar els collons una altra vegada!
Va, el vídeo és Austràlia guanyant a l’Índia al Criquet a la copa del món del 2008. A veure qui té valor de veure’l sencer sense dormir-se.
____
Apunt pensat i escrit per Marc Figuerola
 

2 comentaris:

Marc Ambit ha dit...

Sense entendre'n les normes, veure un partit d'Aussie Rules és realment espectacular. 18 jugadors per equip corrent a tota pastilla i en totes direccions.
És un joc rapidíssim i molt entretingut.

Anònim ha dit...

Doncs si algu vol conèixer les normes dl futbol australià i fins i tot jugar-lo, a Catalunya hi ha una lliga i és un dels pocs esports en què la selecció catalanaés reconeguda internacionalment! Mireu footybarcelona.com