dilluns, 25 de maig del 2009

Els 7 Essencials: el truc Matrix no existeix (de moment)

NECESSITAT
A veure, tots sabem que hi ha gent que té més facilitat per les llengües, com també hi ha gent que té més facilitat per les matemàtiques o per jugar a futbol per exemple.
Però…no tothom qui parla bé l'anglès és pel simple fet que té facilitat amb els idiomes.
Jo no sóc filòleg ni antropòleg ni res d’això però diria que el que mou a la gent a aprendre un idioma és la necessitat, ja sigui extrema o secundària:

* Els emigrants que van a viure en un país de parla anglesa necessiten l’anglès per una qüestió de supervivència. Saber l’anglès els obre moltes portes i els permet prosperar en el país d’acollida*.
- També és necessari l’anglès si vols accedir a una determinada feina que implica contacte amb altres països, encara que no siguin de parla anglesa ja que l’anglès és la llengua més utilitzada en el comerç internacional.
* Deixant de banda qüestions més professionals, hi ha gent que li interessa interaccionar amb gent d’altres països per la causa que sigui i tenir accés a un amplíssim volum d’informació disponible en anglès. Per exemple, una persona que té com a hobby jugar a escacs, si sap anglès pot llegir llibres especialitzats que probablement no estan traduïts al seu idioma i pot comunicar-se amb gent que té aquesta mateixa passió. Un altre exemple; els fans de Harry Potter que sabien anglès no van haver d’esperar que traduïssin els llibres per llegir-los abans que la resta de la gent.

PERÒ EL QUE VULL DIR ÉS
Si vols aprendre/millorar l’anglès, independentment de les raons que tinguis o de la teva facilitat per les llengües, has de tenir una cosa present: el truc Matrix no existeix!

QUÈ ÉS TRUC MATRIX?
A la popular pel·lícula Matrix (1999), en Neo ha de pilotar un helicòpter però el tiu no en té ni flowers. Solució: li posen una espècie de cable USB pel clatell i li endollen el coneixement necessari per pilotar, com si fos un software, ala, ja està. A pilotar!

NI EN SOMNIS!
Doncs el que deia amics, el truc Matrix no existeix, almenys de moment. Potser els nostres néts en podran gaudir però una cosa està clara, si vols aprendre alguna cosa, has de fer un esforç…la magnitud del qual va lligada a la teva capacitat d’aprendre i a la facilitat del subjecte.

MITES
Anar a viure un temps a Anglaterra no garanteix que aprenguis bé l’anglès. Apuntar-te a un curs súper intensiu, car i innovador tampoc.
Hi ha gent que es pensa que fer una d’aquestes dues coses equival al cable USB de Matrix. No, poden ajudar i molt, però s’ha de fer un esforç!





* En el cas de Catalunya ens trobem amb molts exemples de gent que fa moltes dècades que va arribar aquí i no han après el català. Jo crec que la raó principal és que no en van tenir la necessitat.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

la raó principal perquè molts andalusos no aprenguessin català és per una falta de respecte al nostre país

miLLoringlix ha dit...

Bé, probablement tindràs part de raó. No se, els ho hauríem de preguntar, en castellà, és clar! ;-)

Lucrècia de Borja ha dit...

doncs a mi m'encantaria poder-me engaxar un cable i aprendre qualsevol cosa. Ho trobe tan pràctic...
De moment ja tens una lectora més, total... from lost to the river, així que aniré llegint for if the flies, a vore si aprenc alguna coseta més.

Ciber-kisses